Türkiye’de kömür, desteklenen bir enerji kaynağıdır. Birçok alanda kullanılmakta, günümüzde aktif olarak bazı madenlerden çıkarılmaktadır.
Türkiye’de ilk Taş Kömürü Madenciliği
Türkiye’de kömür madenciliği ilk olarak Uzun Mehmet’in yaptığı bir keşif sonrası başlamıştır. Karadeniz Ereğli’de 1829 yılında yaptığı keşiften sonraki 20 yıl içerisinde ilkel çalışmalarla 40-50 bin ton civarında üretime başlamıştır. Bu kömür madeni, sonraki dönemde Kırım Harbi nedeniyle İngilizler bünyesine dâhil olmuştur. Ancak sonraki yıllarda yeniden el değiştirmiş, havzada birçok gelişmeler meydana gelmiştir. Bu gelişmeler, beraberinde kömür üretimi miktarını da ciddi oranda artırmış, 735 bin tona kadar çıkarmıştır. Kömür, günümüzde birçok yerde üretilmekte ancak maden çıkarmak için yeterince sağlıklı koşullar yer almamaktadır. Sık şekilde yaşanan kazalar da önlemsizliğin göstergesidir.
Türkiye’de Kömür Çıkarılan Yerler
İklim, coğrafi yapı gibi etkenler bakımından tamamen kendine özgü bir yapıya sahip Türkiye’de kömür çıkarılan yerler epey fazladır. Son dönemde oluşan kıta toprağı Anadolu, yer altında birçok zenginliği de barındırmaktadır. Yeraltı doğal enerji kaynaklarından biri olan kömür de genel enerji ihtiyacının önemli bir kısmına yanıt vermektedir. Fosil bir yakıt olan karbon Türkiye’de çok sayıda vardır. Taş kömürü, linyit de en yaygın çıkarılan doğal enerji kaynaklarıdır. Çıkarılan yerlere gelince şu sıralama yapılabilir;
- Zonguldak
- Merzifon
- Mengen
- Nevşehir
- Suluova
- Adana
- Elbistan
- Karaisalı aktif kömür çıkarılan yerlerdendir.
Kömür Zararlı mı?
Tüm fosil kaynaklar gibi kömür de bazı zararlı gaz çıkarmaktadır. Yapılan araştırmalar, Türkiye’de aktif kömür madenleri bünyesinde çalışanların, sağlık maliyetleri epey yüksek olduğunu göstermektedir. Sera gazı emisyonunda %33 payı olduğu bilinmektedir. Kış dönemlerinde özellikle iç ve doğu kesimlerde soğuk hava nedeniyle çok fazla kömür yakıldığı zaman azda olsa hava kirliliğine neden olmaktadır.