İZMİR

 Kat Kaloriferi Ne Kadar Kömür Yakar ve Tasarruf Etme Yöntemleri

kömürlü-kat-kaloriferi

 Kat Kaloriferi Ne Kadar Kömür Yakar ve Tasarruf Etme Yöntemleri

1 Ocak 2019

Kat Kaloriferi Ne Kadar Kömür Yakar Çeşitleri Özellikleri ve Tasarruf Etme Yöntemleri Nelerdir?

Kat kaloriferi biraz eski bir kullanım olmakla beraber sobalı ısınmadan geçişte kullanıldığı bilinmektedir.  Merkezi ısıtmadan daha farklıdır.

Kat Kaloriferi Ne Kadar Kömür Yakar?

Kat kaloriferi ne kadar kömür yakar sorusuna merkezi ısıtmaya göre epey yüklü miktarda yaktığı söylenebilir. Doğal gaz olmayan ve kata ait kalorifer sisteminde kendiniz yıllık olarak yükleme yaptırmanız gerekebilir. Bu durum hem zaman hem de maddi açıdan diğer ısıtma sistemlerine göre zorlayıcı olabilir. Zaten günümüzde çok az sayıda kalmış merkezi ısıtma sistemi odaklı şekilde yakıt kullanımı sağlanmaktadır. Bu şekilde kazan dairesinde atılan kömür, tüm binaya eşit şekilde dağıtılır ve çok daha ekonomik olmaktadır. Tasarruf eden kişiler yakıtlarını tamamen kontrol etmek istiyorsa doğal gaz sistemi daha mantıklı olacaktır.

Kaloriferde Kömür Tasarrufu Yapmak

Yakıtın pahalı olduğu ekonomilerde kaloriferde kömür tasarrufu yapmak önemli bir konu haline gelebilir. Maddeler halinde sıralanırsa:

  • Kazandan hava girişi engellenmelidir. Kapak açık bırakılmamalıdır. Baca çekişindeki düşme bu şekilde engellenmeli ve verim düşürülmemelidir.
  • Izgara aralıklarının uygun olması gerekir. Çünkü kömürün ziyan olmaması için kayıplar engellenmelidir.
  • Kazana aşırı kömür yüklemek yerine yeteri kadar yakıt harcanmalıdır. Kömür fazlası yanma kalitesini de düşürür. Kazan temizliğini çok yapmamak, hava kirliliğini engellemek için bu detaylar önemlidir.
  • Kömür atma kapağı aralıklı kalmamalıdır. Bu olursa yanma şekli bozulur. Soğuk hava girmesi engellenmelidir. Ayrıca küllük kapağı da ayarlanmalıdır. Kapak olmayan kazanlarda daha çok kömür harcanır.
  • Kurum temizleme kapağının tam kapanması gerekir. Aksi halde yanma gücü düşer.
  • Kömür tasarrufu yapmak için her hafta düzenli olarak iki defa duman boruları temizliği yapılmalıdır.
  • Yıpranmış ve dökülmüş tesisatın onarılması gerekir. Yalıtım konuları da son derece önemlidir.
  • Kontrol edilemeyen baca çekişi olmaması için hava klapeleri iyi ayarlanmalıdır. Hava klapeleri, kömür atma ve küllük kapağı üzerinde yer alır.
  • En az bir defa kazan bacasını temizletmek gerekir. Temizlenmediği zaman kömür miktarı artacaktır.
  • Duman kanallarında hava girişi durumunda kaçak hava, baca çekişini düşürür ve kömürü fazla yakar.
Hemen Bilgi Alın!