İZMİR

Kömür Çeşitleri ve Hakkında Bilgi

kömür çeşitleri hakkında

Kömür Çeşitleri ve Hakkında Bilgi

15 Eylül 2018

Kömür Hakkında Bilgi ve Çeşitleri Nelerdir?

Kömür hakkında merak ettikleriniz olabilir. Kömür hakkında bilgi aşağıda verilmiştir. İçeriği ve kömür çeşitleri sunulmuştur.

Kömür Hakkında Bilgi;

Kömürün nasıl ortaya çıktığı, kömürün ilk olarak hangi medeniyet tarafından kullanıldığı merak edilenler arasında. Kömür hakkında bilgi almak isteyen kişiler, ilk olarak bu bilgilere erişim sağlayacaktır. İlk olarak kömürün bataklıklarda toplanan bitki atıklarının, basınç ve ısı altında kalması ile oluştuğunu söyleyebiliriz. Tektonik hareketlerin bitkileri toprak altında bırakması ile yüksek ısı ve basınç kömürün oluşmasını sağlıyor diyebiliriz.

  • İlk olarak kömür kullanımı M.Ö Çinliler tarafından gerçeklemiştir.
  • İşletmecilik anlamında kömür kullanımı ise 12.yy’a aittir.
  • Yayın olarak kullanımı ise 18.yy’ın 2.yarısı itibari ile olmuştur.

Kömür kullanımının günümüzde yaygınlaşması ise sanayinin gelişimi ile söz konusu olmuştur. Isınma amaçlı – yakıt amaçlı kullanımının ötesinde, kömür kullanımını elzem kılan sanayi ve endüstri alanında yaşanan gelişmlerdir.

Kömür Çeşitleri Nelerdir?

Merak edilendeler arasında kömür çeşitleri nelerdir sorusu sıkça soruluyor. Kömürün oluşum biçiminin dışında, içeriği sebebi ile farklı türlerinin olduğunu söyleyebiliriz. içeriklerine, kalitesine bakarak çeşitler hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

En Kaliteli Kömür: Antresit;

İlk olarak kömür çeşidi içinde yer alan Antresit hakkında bilgi verilecek. Oluşumu itibariyle içeriğinde karbon bulunduran kömür çeşitleri içinde en yoğun karbona sahip kömürdür. %95’i karbon olduğundan son derece dayanıklıdır. Kullanımı farklı alanlarda olabilir.

Taş Kömürü;

En yayın olarak kullanılan kömür için taş kömürünü örnek verebiliriz. Mat bir yüzeye sahip olsa da ısı elde edilmesi açısından ikinci sırada yer almaktadır. Taş kömürünün %70’i karbondan oluşmaktadır.

Linyit;

Karbon oranı en az olan kömür çeşididir. Bakıldığında %50’nin altında karbon miktarının olduğunu göreceksiniz. Kolay kırılabilen bir yapıya sahiptir. Bu kömürün de kullanım alanı yaygındır.

Verilen kömür çeşitlerinin kendi içinde ayrılması da söz konusudur. Ana özellikleri göreceli olan, oluşum aşamalarına ya da oluşum zamanına göre farklı karbon oranları bulunan kömürler vardır. En kaliteli kömür için azot oranı dışında sahip olunan nem oranı da önemlidir. Bu kapsamda değerlendirme yapılabilir.

 

Hemen Bilgi Alın!