İZMİR

Kömürde Uçucu Madde Nedir ve Yanmasını Nasıl Etkiler?

kömür uçucu madde

Kömürde Uçucu Madde Nedir ve Yanmasını Nasıl Etkiler?

28 Ağustos 2019

Kömürde Uçucu Madde

Kömür inorganik ve organik maddelerin birleşiminden oluşur. İçinde yer alan uçucu madde de önemlidir. Kömürde uçucu madde nedir?

Merak ettiğiniz soruların yanıtı veriliyor. Uçucu madde nedir ve nasıl hesaplanır gibi sorularınızın yanıtı detaylı şekilde açıklanmıştır. İşte, merak ettiğiniz soruların yanıtı…

Kömürde Uçucu Madde Nedir?

Kömürde kullanılan kavramlar arasında uçucu madde kavramı var. Peki, kömürde uçucu madde nedir? Sıkça soruların bu sorunun yanıtı veriliyor. Kısa bir tanım yapılması gerekirse direkt olarak uçucu madde için kömürdeki gaz miktarından rutubet miktarının çıkarılması ile elde edilen sonuçtur şeklinde yanıtlayabiliriz.

Kömürde Uçucu Madde = Kömürdeki gaz miktarı – Rutubet Miktarı

Yukarıda verilen işlemin yapılması ile direkt olarak kömürdeki uçucu maddenin hesaplanması sağlanacaktır. Peki, kömürde ki uçucu madde neye göre değişiyor? Merak edilen bu sorunun yanıtı da veriliyor. Kömür seçiminin ona göre yapılması çok daha avantajlı olacaktır.

Kömürdeki uçucu madde neye göre değişiyor?

  • Kömür Çeşidi: İlk olarak kömürün çeşidine göre uçucu madde oranının değişmesi söz konusu olacaktır. Bunun için direkt olarak kömürün çeşidine göre uçucu madde oranının kontrol edilmesi, incelenmesi gerekiyor.
  • Kömürün Yakıldığı Soba: Kömürün uçucu madde oranını etkileyecek olan bir diğer husus ise yakılma biçimidir. Bakıldığında yakıldığı sobaya göre de bu uçucu maddenin nasıl etki edeceği yönünde bilgi sahibi olmanız mümkün olacak.

Yukarıda verilen kriterler üzerinden incelemelerin gerçekleşmesi mümkündür. Zaman zaman yapılan araştırmaları da göz önünde bulundurarak bu hususta ne gibi durumların etkili olduğuna bakılarak hareket edilebilir.

Kömürde Uçucu Madde Sobada Yanmasını Nasıl Etkiler?

Soba çeşidi, sobada tutuşturmanın nasıl olacağı direkt olarak kömürde uçucu madde oranı üzerinden belirlenmesi gerekiyor. Yapılan araştırmaya göre sonuçlar detaylı şekilde açıklanıyor. Buna dikkat etmeniz durumunda, sorun yaşamadan kömürlerin kaliteli şeklide tutuşturulmasını sağlayabilirsiniz.

Yüksek Uçucu Maddeli kömürlerin tutuşturulması;

Üstten yakılmaları gerekiyor. Bu tip kömürler alttan yakıldığında alev ve sıcak gazlar direkt olarak kömürün içinden geçecek ve tüm kömürün kısa süre içinde karbonize olmasına neden olacaktır. Bunun önüne geçmek açısından yüksek uçucu miktarı olan kömürlerin mevcut sobalarda alttan tutuşturularak yakılması avantajlı olacaktır.

Düşük Uçucu Maddeli kömürlerin tutuşturulması;

Düşük uçucu maddeli kömürlerin sobada yanması, üstten tutuşma durumunda yavaş olacaktır. İyi bir şekilde tutuşması için alttan yakılması gerekiyor. İyi yanmamadan kaynana C0 emisyonunun uzun süre yüksek seyrettiği sonucu da çıkıyor.

Yukarıda verilen detaylı bilgilendirmeler beraberinde, kömürün tutuşturulması konusunda bilinçli bir şekilde hareket etmeniz öneriliyor. Buna dikkat etmeniz durumunda kömürlerin tutuşması konusunda herhangi bir sorun yaşanmayacaktır. Kömürde uçucu madde sobada yanmasını nasıl etkiler sorusunun yanıtına göre hareket ederek, herhangi bir şekilde sorun yaşamadan tutuşmanın sağlanması mümkündür. Kömürün de anında sorunsuz kullanılması sağlanmış olacaktır.

Hemen Bilgi Alın!